Rețete

Tiramisu cu doua creme

Reteta realizata de Sorin.

Ingrediente:

400g piscoturi, 500 ml cafea indulcita, 100 ml lichior Amareto pt cafeaua indulcita, 3 linguri cacao

 

Ingrediente creme:

-pt crema de ciocolata: 250 ml frisca, 250 g mascarpone (de preferinta italian), 100 g ciocolata amaruie 52% cacao, 125 g zahar pudra, un praf de sare.

-pt crema de oua: 3 galbenusuri, 125 g zahar pudra, 250 g mascarpone, 250 g frisca, 75 ml Lichior Amareto, un praf de sare

 

Mod de preparare:

 

Crema de galbenusuri:

Punem galbenusurile impreuna cu 75 g de zahar pudra intr-un bol termorezistent (PYREX), apoi il punem intr-un vas cu apa care fierbe la foc mic, fara ca bolul sa atinga apa ( baie de aburi). Amestecam incontinuu in bol pana cand se topeste zaharul. Dupa ce zaharul s-a topit, luam de pe aburi si mixam pana cand se raceste bolul. Apoi batem frisca cu 50 g zahar pudra. Peste mascarpone adaugam crema de oua, un praf de sare si 75 ml lichior Amareto, apoi incoporam cu grija compozitia cu frisca.

 

Crema de ciocolata: topim ciocolata pe baie de aburi, la foc foarte mic, amestecand constant. Dupa care se lasa la racit cel putin 10 min.

Apoi punem mascarponele in bolul unui mixer, zaharul pudra si un praf de sare pt gust.

Dupa care se omogenizeaza totul usor pana se topeste zaharul.

Ciocolata topita si racita se adauga peste crema de mascarpone si mai mixam inca 2 min.

Punem crema de mascarpone si ciocolata deoparte si in continuare vom mixa frisca pana cand se intareste, dar nu foarte mult pt ca se poate taia. Cand frisca este gata punem putin cate putin peste crema de mascarpone si amestecam usor cu miscari largi.

 

Pentru montatul tortului am folosit o forma de tort cu diametrul de 24 cm (Pyrex) cu fund detasabil, dar puteti folosi si una mai mare.

Vom pune in interiorul inelului cate un piscot inmuiat in cafeaua indulcita de jur imprejur si inca un rand la baza peste care presaram cacao, apoi punem un strat de crema de galbenusuri. Nivelam si punem inca un strat de piscoturi inmuiate in cafea si presaram un strat generos de cacao cu ajutorul unei site.

Apoi un strat de crema de ciocolata, dupa care inca un strat de piscoturi inmuiate in cafea peste care presaram din nou cacao.

La final am pus inca un strat de crema de galbenusuri peste care am presarat cacao.

Tot la final putem folosi un pos care se umple cu crema ramasa si se fac rozete pe toata suprafata tortului, dupa care presaram cacao.

 

Dupa ce am montat tortul, l-am pus la frigider peste noapte si l-am servit rece a doua zi impreuna cu colegii mei!

Pofta buna!

RETETA HENCLES

Reteta realizata de Adriana.

Aluat dospit:

Ingrediente: 1 Kg faina, Coaja de lamaie,2 vanilii,2 lingurite de drojdie,200 g unt,0,5 l lapte cald,7 galbenusuri,Un praf de sare.

Se framanta un aluat din toate ingredientele in afara de unt. Dupa ce devine elastic  si fin se adauga untul  topit cate putin pana se incorporeaza tot. Se acopera si se pune intr-un loc cald pana dospeste. Aluatul se intinde foaie se unge cu unt apoi se impatura in trei si se pune in tava. Se lasa 15 minute sa mai creasca in tava apoi se intinde deasupra o crema si smantana si se pune la cuptor la 170 grade.

CREMA:

1 pachet unt se fierbe pana se evapora apa dar sa nu se arda apoi se raceste sa devina caldut .

Se face o ,, maioneza “ dintr-un ou intreg + doua galbenusuri si untul topit. Se bat cu mixerul pana se ingroasa ca o maioneza.

Crema se intinde peste aluatul dospit in tava iar peste crema se intinde smantina batuta cu ou.

Din aceste cantitati ies doua tavi mari de hencles.

POFTA BUNA!